Internationalisering
Paulien Dankers, Kunstloc Brabant
WerkgroepSaskia Molema, gemeente Breda
Serife Cetin, Cultuur Eindhoven
Winus Rutters, Cultuur Eindhoven
Sanne Polman, gemeente Helmond
Femke van Hest,
gemeente ’s‑Hertogenbosch
Bram van den Einden, gemeente Tilburg
Marit Oosterom, Provincie Noord-Brabant
In het regioprofiel wordt de ambitie uitgesproken om in te zetten op internationalisering: ‘Brabant staat (…) een groei voor van de internationale uitwisseling en duurzame internationale samenwerking, die bijdraagt aan een sterke cultuursector.’ Deze ambitie bouwt voort op vier ontwikkelingen: de internationalisering van de Brabantse culturele sector; de unieke geografische positie van Brabant ten opzichte van Vlaanderen; demografische ontwikkelingen in Brabant; en de investeringen van provincie en gemeenten in beide richtingen.
Bij de vier programmalijnen zijn verschillende werkgroepen actief. De programmaleiders werken samen met vertegenwoordigers van de gemeenten en provincie aan de operationalisering van de programmalijnen. Dit bevestigt, versterkt en verdiept de manier van samenwerken. In het operationaliseringsplan is duidelijk verwoord met welke onderwerpen en experimenten de werkgroepen aan de slag gaan. De doelen zijn glashelder. Uitgangspunten hierbij zijn dialoog en afstemming met mensen en partijen in het culturele veld én transparantie tijdens het werkproces en over de (tussentijdse) opbrengsten.
In BrabantStad-verband vinden veel processen op verschillende lagen en tegelijkertijd plaats. Het delen van informatie en een open dialoog zijn hierbij cruciaal. Evenals transparantie over stand van zaken, initiatieven, inbreng van verschillende partijen en delen van opbrengsten gedurende het traject. Om dit zo inzichtelijk en toegankelijk mogelijk te maken werken we met ‘90-dagen-werkcycli’. Deze overzichtelijke opdeling is handig om focus en energie te houden en biedt kansen om via een aantal vaste stappen en bijbehorende activiteiten tussentijdse opbrengsten te delen. We hopen zo een beweging op gang te brengen en het proces een eigen dynamiek te geven.
Er gebeurt veel op het gebied van internationalisering; in gezamenlijkheid willen we werken aan de zichtbaarheid en versteviging daarvan. In Brabant is er concreet behoefte aan het vergroten van kennisdeling, meer internationale uitwisseling en aan het versterken van de internationale profilering van culturele organisaties en instellingen en individuele makers.
BrabantStad heeft van OCW een bijdrage ontvangen om verdergaande samenwerking in de regio op het gebied van internationalisering verder te onderzoeken. Deze bijdrage is door BrabantStad gematcht. We noemen dit onderzoek de ‘proeftuin internationalisering’. De resultaten van de proeftuin vormen de input voor samenwerking op de lange(re) termijn.
Heb je plannen of ideeën voor de invulling van de proeftuin? Klik dan hier om meer te lezen over hoe de werkgroep Internationalisering in opdracht van de Taskforce BrabantStad te werk gaat.
Hoofdlijnen plan van aanpak
In het operationaliseringsplan beschrijven we de acties die nodig zijn en hoe we de proeftuin verder willen invullen om een programma internationalisering in 2021–2024, waar BrabantStad gezamenlijk in investeert en waarin successen uit deze proeftuin verder ontwikkeld worden, vorm te geven. De programmalijn Internationalisering sluit aan op de plannen van de Proeftuin Internationalisering. We ontwikkelen door op successen uit deze proeftuin en spelen met verschillende projecten en activiteiten in op de behoeften van en vragen uit het veld.
- Ontwikkelen en laagdrempelig maken van kennis over internationalisering in de culturele sector.
- Bereikbaar maken van financiering voor internationaal werken.
- Versterken van internationale netwerken via residenties en internationale bezoekersprogramma’s.
- Betrekken van (al dan niet tijdelijke) inwoners met een internationale achtergrond bij het culturele aanbod.
- Aantrekken van meer Brabants publiek bij internationaal aanbod in Brabant.
Relatie met andere programmalijnen
Internationalisering heeft een duidelijke relatie met de programmalijnen Talentontwikkeling en Publiekswerking. Ook Cultuureducatie en ‑participatie komt aan bod in de pilots met nieuw publiek.
Hoe wordt het veld betrokken?
- In kenniscafés die altijd openbaar zijn.
- In gesprekstafels en individuele gesprekken.
- In de werkgroep kennisontwikkeling.
- In alle pilots en kennisdeling daaromheen.
- Via het Platform Internationalisering.
Mede-ontwikkelaars
-
Viktorien van Hulst
Theaterfestival Boulevard -
Esther van Rosmalen
Witte Rook & AIRBrabant -
Lidy Lathouwers
UIT in Eindhoven -
Josine Frankhuizen
Gemeente Eindhoven -
Bas Morsch
We Are Public -
Frank Kimenai
Creative Europe -
Sophie Lambo
Het Zuidelijk Toneel -
Frans van Dooremalen
BrabantC -
Maaike Verberk
DEN Nederland -
Heidi Vogels
Dutch Culture -
Joy Arpots
BrabantC